6 juni 2023

De kracht van videomarketing voor ondernemers: Reels en long form video

Als ondernemer kan je er niet meer omheen: video is en blijft belangrijk. Maar hoe zet je videomarketing nu op de juiste manier in, zodat het jouw online zichtbaarheid een boost geeft? En wat is het verschil tussen short format en long format video? In deze blogpost leg ik het je graag uit.

Short format video: Reels en TikTok

Starten doen we bij video zoals we het allemaal het best kennen: short format video. Ofwel de Reels en TikToks waar we bijna allemaal regelmatig op inzetten. Dit type video dient vooral om je bereik te verhogen en om meer engagement te krijgen. Maar hoewel de video’s kort van aard zijn, kruipt er toch heel wat werk in om ze zelf op te nemen en te bewerken. En net omdat het zo tijdsintensief is, voel je dat je jezelf vaak tegenhoudt om eraan te beginnen. Daarom bied ik in mijn Business Shoot Pro 5 Reels aan van maximum tien seconden. Zo heb jij al een basis om aan de slag te gaan met professioneel opgenomen én bewerkte Reels.

Wil je graag een stap verder gaan met je videomarketing? Dan is een Reels Shoot voor jou de juiste keuze.

Hoe zet je een Reel of TikTok in?

Benieuwd waar je zo’n Reel of TikTok allemaal voor kan inzetten? De mogelijkheden zijn eindeloos! Heb je iets te vieren? Wil je graag een behind the scenes tonen? Heb je een leuke testimonial van een klant die je wil delen? Reels zijn dé perfecte manier om deze content te laten zien. Maar ook voor een day in the life, een get ready with me of een teaservideo zijn Reels en TikToks ideaal.

Benieuwd naar enkele Reels die ik gemaakt heb voor ondernemers?

Experimenteer, wees geduldig en mild

Ga je liever zelf aan de slag? Dan geef ik je graag nog enkele tips mee. De eerste belangrijke: experimenteer met je beelden. Vaak posten ondernemers hun Reel maar eenmalig. Zijn er weinig views? Dan belandt de Reel in de vergeetput. Dat is helemaal niet nodig! Je kan ook proberen om eens een ander geluid of andere tussentitels toe te voegen. Post dezelfde Reel dus meerdere keren om uit te zoeken wat werkt en wat niet.

Verwacht daarnaast geen overnight succes. Je hebt het waarschijnlijk al gehoord, maar consistency is key. Jouw eerste Reel zal hoogstwaarschijnlijk geen 100K views halen en zal je wellicht ook nog geen nieuwe klanten opleveren. Blijf opdagen op je socials, bepaal een regelmaat die voor jou werkt en analyseer na drie maanden hoe dit voor jou loopt.

En tot slot: leg vooral niet te veel druk op jezelf. Start klein en doe vooral wat bij jou past. Voel je je niet comfortabel om te dansen of te wijzen op Reels? Doe dat dan ook niet! Vind een manier die bij jou past, want die is er sowieso. Wat je vooral niet moet doen? Proberen om te lip syncen en hier compleet de bal in misslaan. Er is een verschil tussen better done than perfect en er overduidelijk je voeten aan vegen. Extremen zijn nooit goed, dat geldt ook voor video.

Long format video: Business story video

En een long format video? Daarbij hebben we het over een Business Story Video. Hoe dat er precies uitziet: een talking head video met b-rollmateriaal tussen. Hoor je het nog even donderen in Keulen? Ik leg het je graag uit. Eerst interview ik jou over je bedrijf en waar het voor staat. Je kijkt en antwoordt naar mij en hoeft dus niet rechtstreeks in de camera te kijken. Dat maakt het voor veel ondernemers al meteen een stuk comfortabeler. Na het interview maken we nog sfeerbeelden die ik afwisselend tussen jouw verhaal monteer. Tijdens de nabewerking voeg ik ook nog andere elementen toe, zoals jouw logo, je huisstijlelementen en kleuren, ondertiteling, sfeermuziek en video-effecten.

Benieuwd hoe zo’n afgewerkte video eruitziet? Ik maakte er ondertussen al een aantal voor ondernemers!

Benieuwd naar het materiaal waarmee ik zelf mijn video’s maak? Download de gratis pdf hier